Budgetteren doe je zo

Leestijd
1 minuten
Geplaatst op
03 juli 2024

Budgetteren doe je zo

In de opleiding Budgetcoach besteden we uitgebreid aandacht aan budgetteren. Budgetteren begint met een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Uit onderzoek blijkt dat dit inzicht in de financiële situatie belangrijker is dan veel geld hebben. Zo pak je het aan.




  1. Kies een methode die bij je past: in een kasboek, met een Excelbestand, of installeer een handige app, zoals het MijnGeldzaken Huishoudboekje.
  2. Maak eerst een overzicht van de inkomsten en uitgaven uit het verleden. Wat heb je het afgelopen jaar verdiend en uitgegeven?
  3. Orden je uitgaven volgens drie hoofdcategorieën: vaste lasten, huishoudelijke uitgaven, reserveringsuitgaven.
  4. Daarbinnen kun je op verschillende manieren verder indelen. Bijvoorbeeld per post ‘kleding, voeding, huur, energie, enz’. Je kunt ook kiezen voor een indeling waarbij je de posten waarop je het makkelijkst kunt besparen bovenaan zet.
  5. Zet naast het bedrag dat je uitgeeft het bedrag dat de gemiddelde Nederlander in jouw situatie uitgeeft. De bedragen vind je op nibud.nl.
  6. Geef je meer dan gemiddeld uit? Misschien valt er te bezuinigen.
  7. Tel alle uitgaven bij elkaar op.
  8. Zet vervolgens alle inkomsten van jouw huishouden op een rij. Salaris, uitkering, toeslagen, vakantiegeld enz.
  9. Inkomsten – uitgaven = budget. Een negatief bedrag onder de streep? Dan moet er bezuinigd worden.
  10. Om te zien waarop je geld kunt besparen maak je een onderscheid in soorten kosten. Zoals functionele kosten (voeding, kleding), persoonlijke onvermijdelijke uitgaven (extra zorgkosten als je chronisch ziek bent) en vrije bestedingen (uit eten gaan). Maak een lijst met besparingen voor de korte termijn (een abonnement opzeggen) en lange termijn (investeren in een studie voor een beter betalende baan).
  11. Maak een jaarbegroting. Wat kun je het komende jaar aan inkomsten en uitgaven verwachten? Daaruit blijkt of je in staat bent aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Hierin zijn ook grote jaarlijkse uitgaven en inkomsten verwerkt, zoals de verzekeringen of vakantiegeld. Een jaarbegroting geeft vaak financiële rust. Het geeft inzicht dat er ook in drukkere maanden voldoende middelen zijn om niet rood te hoeven staan.
  12. Maak op basis van de jaarbegroting een maandbegroting of een begroting voor vier weken als je om de vier weken wordt uitbetaald.
  13. Wil je onder de streep meer overhouden? Dat is naast besparen op twee manieren te beïnvloeden: meer verdienen (meer uren werken, toeslagen aanvragen) en investeren in de toekomst (van zonnepanelen op het dak tot een aanbieding in de supermarkt groot inslaan).
  14. Nieuwsgierig hoe je beter met geld kan leren omgaan en én hoe je anderen hierbij kunt helpen? Volg dan de opleiding Budgetcoach van Civas,

Bron: Budgetcoach module 3, CIVAS Opleidingen