Leestijd
|
3 minuten |
Geplaatst op
|
05 februari 2018 |
Aan de basis van veel lichamelijke klachten ligt vaak een ontsteking. Ontstekingsremmende voeding kan deze klachten verlichten of voorkomen. Welke voeding remt ontstekingen? Tien keuzes volgens de orthomoleculaire voedingsleer.
1. Avocado
2. Extra vierge olijfolie
3. Vette vis
4. Uien en knoflook
5. Bladgroente
6. Bessen
7. Groene thee
8. Kurkuma
9. Appels
10. Gember
Een avocado bevat gezonde vetten. De ontstekingsremmende werking heeft een positief effect op klachten als reuma en artrose. Avocado zit ook boordevol vitamine E dat zorgt voor een gezonde huid. Avocado’s kun je ook prima eten als je wilt afvallen, omdat ze de eetlust remmen. Na het eten van een avocado ben je eerder verzadigd en heb je minder snel weer trek.
Extra vierge olijfolie (dus van de eerste persing) remt ontstekingen vanwege de plantenstoffen die erin voorkomen. Stoffen die in ‘gewone’ olijfolie ontbreken. Extra vierge olijfolie bevat daarnaast het goede vetzuur omega 9, verschillende antioxidanten en vitamine E. Voorwaarde voor de positieve werking is wel dat je bij gebruik de olie niet te sterk verhit.
Zalm, haring of makreel maken deel uit van een gezond eetpatroon. Dat komt mede door de ontstekingsremmende omega 3-vetzuren in deze vette vissoorten. Ook als je je immuunsysteem wilt versterken zijn vette vissoorten een goede keuze.
Vooral bij rauw gebruik hebben knoflook en uien dankzij hun specifieke stoffen een ontstekingsremmende werking. Regelmatig uien eten verlaagt bovendien zowel het vetgehalte in het bloed als de bloeddruk.
Groene bladgroenten als spinazie en boerenkool bevatten omega 3 en antioxidanten die helpen om ontstekingen in het lichaam aan te pakken. Beide groenten kun je ook heel goed rauw eten, bijvoorbeeld in een salade voor de lunch.
Bessen behoren ook zeker tot de categorie ontstekingsremmende voeding. Vooral blauwe bessen, vol vitamine C, dragen bij aan een goede gezondheid. Let op: vers fruit kun je beter niet combineren met zuivel, omdat fruit veel lichter verteerbaar is. Dus voeg je bessen niet toe aan een bakje yoghurt. Eet liever een handje bessen als gezond tussendoortje.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
In de Ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren als heilzaam kruid gebruikt. De werkzame stof curcumine is ontstekingsremmend. Andere specerijen en kruiden die ontstekingen in het lichaam remmen zijn oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt en bieslook.
Appelschillen zitten vol enzymen die ontstekingen in ons lichaam bestrijden. Ook is een appelschil rijk aan pectine: een belangrijke stof die infecties tegengaat. Kies wel altijd voor een biologische appel die niet is bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Meer weten over ontsekingsremmende voeding?