Zo herkent u een burn-out

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
17 april 2017

Zo herken je een burn out

Een burn out herken je aan een aantal symptomen. Door hier alert op te zijn, voorkom je dat je lichamelijk en emotioneel opbrandt en lange tijd uit de roulatie bent. Iedereen neemt wel eens teveel hooi op zijn vork. Denk aan een groot project op het werk dat af moet of een dementerende ouder die extra zorg nodig heeft. Indien je langdurig wordt blootgesteld aan stress, kan dat leiden tot een burn out. Je bent dan lichamelijk en emotioneel opgebrand. In dit blog zetten we de 15 meest voorkomende symptomen van een burn out op een rij.

  • Weinig energie
  • Prikkelbaar
  • Lichamelijke klachten
  • Piekeren
  • Slecht slapen
  • Onverschillig
  • Onzeker
  • Achterdochtig
  • Chronisch moe
  • Emotioneel uit balans
  • Ongezonde leefstijl
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Fouten maken
  • Besluiteloos

Weinig energie

Nergens energie voor hebben, is een veelvoorkomend symptoom van een burn out. Je voelt je lusteloos en ligt regelmatig apathisch op de bank. Zelfs activiteiten waar je vroeger plezier uit haalde, kan je niet opbrengen. 

Prikkelbaar

Ben je sneller geïrriteerd dan normaal? Schiet je de laatste tijd vaak uit je slof om kleine dingen? Wees dan alert want ook dat kan een symptoom zijn van een burn out. Doordat je voortdurend overbelast wordt, kan je steeds minder hebben.

Lichamelijke klachten

Wanneer je continu te veel hooi op je vork neemt, eist dat lichamelijk zijn tol. Mensen met een burn out kampen dan ook vaak met hoofdpijn, darm- en maagklachten, spierpijn, hartkloppingen, verkoudheid en een hoge bloeddruk.

Piekeren

Veel piekeren is een bekend symptoom van een burn out. Doordat je onder druk staat, kan je geen rust vinden in je hoofd en blijf je maar malen.

Slecht slapen

Je bent doodmoe maar kunt de slaap niet vatten door alle stressgedachten die blijven komen. En als je eindelijk in slaap valt, droom je heel onrustig. Komt dit scenario je bekend voor? Dan kan dat wijzen op een burn out.   

Onverschillig

Vroeger was je geïnteresseerd in je familie en vrienden, maar tegenwoordig kan hun welbevinden je niet zo veel schelen. Ook op je werk voelt jij je niet meer betrokken bij de werkzaamheden en je collega’s.    

Onzeker

Gevoelens van onzekerheid komen vaak voor bij een burn out. Je voelt je minderwaardig en denkt dat alles wat je doet op een mislukking uitdraait.

Achterdochtig

Heb je regelmatig het idee dat mensen achter je rug om over je praten? Vermoed je dat je collega’s of vrienden tegen je samenspannen? Vertrouw je nog maar weinig mensen? Ook dat kan wijzen op een burn out. 

Chronisch moe

Wanneer je telkens over je grenzen heen gaat, brand je langzaam op. Daarbij slaap je door het piekeren slecht. Chronische moeheid is dan ook een veelvoorkomend symptoom van een burn out. 

Emotioneel uit balans

Bij een burn out is er vaak sprake van emotionele disbalans. Barst je bij het minste of geringste in tranen uit? Heb je last van stemmingswisselingen? Is het een warboel in je hoofd? Dan kan dat een indicatie zijn van een burn out.

Ongezonde leefstijl

Mensen met een burn out grijpen vaker naar middelen als sigaretten, drank of drugs. Zo kunnen zij ontspanning ervaren of even aan de realiteit ontsnappen. Ook overmatig eten (eetbuien) of extreem weinig eten komt voor.  

Concentratieproblemen

Dwalen je gedachten voortdurend af? Ook dat is een klacht die hoort bij een burn out. Doordat je overprikkeld en moe bent, kan jij je lastig focussen op één taak.

Geheugenproblemen

Een burn out leidt vaak tot geheugenproblemen. Door de aanhoudende overbelasting, kan je minder goed informatie opslaan. Hierdoor vergeet je steeds vaker dingen.

Fouten maken

Doordat jij je lastig kan concentreren en oververmoeid bent, maak je meer fouten dan voorheen. Hierdoor ervaar je nóg meer stress.  

Besluiteloos

Mensen met een burn out hebben vaak moeite met knopen doorhakken. Doordat ze een laag zelfbeeld hebben en aan onmogelijk eisen willen voldoen, zijn ze bang een verkeerde beslissing te nemen. 

Anderen helpen bij burn out en overspanning?

> Ontdek de opleiding Burn-out coach